Käytetyn auton osto on ekoteko

Suomen autokannan keski-ikä on 12,1, joka tarkoittaa usein yhdistetään korkeisiin päästöihin ja vanhaan turvallisuustekniikkaan. Voiko siis käytetyn auton osto olla valistuneen kuluttajan valinta ja jopa ekoteko?

Kun puhutaan ympäristöystävällisistä autoista, tulee monelle mieleen heti uudet vähäpäästöiset autot. Vaikka vähäpäästöisiä uusia autoja maapallon pelastamiseksi tarvitaankin, niin samaan aikaan moni kuluttaja valitsee käytetyn auton uudeksi autokseen juurikin taloudellisista syistä. Käytetyn auton ostamiseen voidaan liittää paljon hyviä perusteluja.

Katso sivun loppuosassa olevalta videolta tai tästä Mari Valosaaren syyt ostaa käytetty Toyota Land Cruiser -maastoauto.

 

Käytetyn auton ympäristöystävällisyys

Suomen autokannan keski-ikää edustavan 12 vuotta vanhan auton CO2-päästöt ovat noin 200 g/km. Vaihtoplussan autovalikoimasta löytyy useita 2-3 vuotta vanhoja autoja, joiden CO2-päästöt ovat noin 120 g/km ja valikoimastamme löytyy myös alle 100 g/km päästäviä vaihtoautoja. Tällä hetkellä valikoimastamme löytyy lähes 50 alle 100 g/km CO2-päästöjen vaihtoautoa hintahaarukassa 6 900€ - 31 500€. Olemme myös koonneet sivuillemme erikseen hybridiautot.

 

Onko käytetty auto turvallinen?

Autojen turvavarusteet sekä kolariturvallisuus on parantunut merkittävästi 2010-luvulta. Myöskin autojen korirakenteet ovat vankistuneet, ajonvakaudenhallinta on kehittynyt ja kaikki ohjelmistot sekä jarrut ovat kehittyneet huimasti, kun verrataan vaikkapa 10-vuotiasta autoa 5-vuotiaaseen. Myös lapsiperheille tärkeät lastenistuimet pysyvät turvallisemmin ja helpommin paikoillaan takapenkkien ISOFIX-kiinnityksellä, joka uudemmista autoista löytyy. Käytetty auto voi siis olla erittäinkin turvallinen valinta, riippuen käytetyn auton iästä. Lähtökohtaisesti 2-3 vuotiaat autot ovat turvallisempia kuin esimerkiksi 7-vuotiaat autot.


Kuinka paljon ajettu auto kannattaa ostaa?

Auton kilometrimäärä ei usein anna koko kuvaa auton kunnosta. Auton ostopäätöstä tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota myös auton vuosimalliin, sekä autolle tehtyihin huoltoihin. Halutuimmat vaihtoautot ovat usein alle 50 000 km ajettuja. Myöskin vaihtoautot, jotka ovat hintaluokassa 10 000€ - 15 000€ ovat erittäin haluttuja. Lähtökohtaisesti vaihtoautot, joilla on ajettu n. 50 000 – 75 000 km ja jotka ovat 2-3 vuotta vanhoja, ovat hintalaatu suhteeltaan parhaimpia.


Voiko dieselauto olla ympäristöystävällinen?

Nykyaikaiset Euro 6 ja jopa Euro 5 -dieselmoottorit ovat erittäin puhtaita ja ekologisia. Tuoreimmissa Euro 6 -dieseleissä typpioksidipäästöt ovat joitakin prosentteja EU:n direktiivien raja-arvoista, joten myös käytetyn dieselauton osto voi olla ympäristöteko.

Dieselauton ostoa harkittaessa on hyvä muistaa, että dieselautojen arvo usein laskee prosentuaalisesti bensa-autoja nopeammin iän kasvaessa, mutta hitaammin kilometrimäärän kasvaessa.

Selaa diesel-autojen valikoimaa

 
Käytetty auto kannattaa ostaa käyttötarkoituksen mukaan

Juuri sinulle sopivin vaihtoauto löytyy helpoiten, kun hyödynnät Vaihtoplus myyjien ammattitaitoa ja tuntemusta autoista. Kerro rohkeasti millaiseen käyttöön auto tulee ja pohtikaa yhdessä myyjän kanssa, että millainen auto olisi sopiva juuri sinun tarpeisiisi. Usein unohdetaan, että esimerkiksi hybrid ei ole välttämättä ympäristöystävällisin vaihtoehto, jos ajaa paljon pitkiä matkoja. Oikein käyttötarkoituksen mukaan mitoitettu autohankinta on ympäristöystävällisin valinta.

 Tutustu sähköautoihimme