Käytetyn sähköauton ostaminen

Sähköautojen hankintaa rajoittaa vielä 2021-luvullakin niiden suhteellisen korkea hankintahinta verrattuna polttomoottoriautoihin. Vaikka Suomenkin markkinoille on rantautunut muutamia halvempia vaihtoehtoja, niin suurin osa sähköautoista maksaa polttomoottoriautoa enemmän.

Käytettyjen sähköautojen tarjonta on noussut tasaisesti viime vuosien aikana, sillä sähköautot ovat yleistyneet hiljalleen Suomessa. Mihin sitten tulee kiinnittää huomiota, kun haluat ostaa käytetyn sähköauton?

Tarkista käytetyn sähköauton akun kesto

Sähköauton akun kunto ja kestävyys ovat kaiken keskiössä, kun olet hankkimassa käytettyä sähköautoa. Ajetut kilometrit tai auton vuosimalli eivät vielä määrittele akun kuntoa, vaan se, miten akkua on ladattu ja miten siitä on pidetty huolta. Sähköauton akun tilan seuraamiseen on saatavilla erilaisia mobiilisovelluksia, jotka toimivat yhteen lukulaitteen kanssa. Sähköauton akun kunnosta puhuttaessa puhutaan SOH-, eli eli state of health -luvusta. Voit aina pyytää ammattitaitoisia automyyjiämme lataamaan auton akun täyteen ennen koeajoa, jotta voit tarkastella akun kestävyyttä. Oikein käytettynä sähköauton akku säilyy uudenveroisena ainakin 200 000 ajokilometriä.

Huomioi käytetyn sähköauton jälleenmyyntiarvo

Sähköautojen ja erityisesti käytettyjen sähköautojen markkina on vielä todella nuori. Tämän takia markkinat eivät vielä kunnolla määrittele käytettyjen sähköautojen hintoja yhtä luotettavasti kuin polttomoottori-, tai hybridiautojen kohdalla. Suosittelemme, että otat huomioon sähköauton tämänhetkisen ostohinnan sekä mahdollisen tulevan myyntihinnan ostopäätöstä tehdessäsi.

Mieti, millaisia matkoja aiot käytetyllä sähköautolla tehdä

Sähköauton ajo-ominaisuudet ja ekologiset edut ovat usein parhaimmillaan taajama-ajossa. Uusimpien sähköautomallien akkukapasiteetti riittää noin 400–600 kilometrille kun taas hybridiautoissa akkuvirtaa riittää normaalisti 30–60 kilometrille, minkä jälkeen polttoainetta voi palaa jopa enemmän kuin vastaavalla bensa-autolla. Täyssähköautojen toimintamatkat ovat osin jo hyvin pitkiä, mutta vielä kehittyvä latausinfrastruktuuri voi tarjoilla omia haasteitaan.

Käytetyn sähköauton ostaminen kannattaa

Käytetyn sähköauton voi hankkia edullisesti ja kunhan varmistat listaamamme perusasiat, vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Voit tutustua Vaihtoplussan käytettyihin sähköautoihin täältä.