Opas perheauton hankintaan

Auton vaihto tai hankinta tulee väistämättä eteen perheen kasvaessa. Lasten kanssa liikkuessa autolle asetettavat kriteerit ovat erilaiset kuin lapsettomalle perheelle autoa hankittaessa. Tämä opas pureutuu perheauton hankinnan yleisimpiin haasteisiin ja antaa vinkkejä käytetyn perheauton ostamiseen. Oppaasta löytyy myös video turvaistuinten asentamisesta autoon siinä kaikkein haastavimmassa tapauksessa, kun takapenkille pitää saada mahtumaan kolme turvaistuinta.

Tila-auto vai farmari?

Perheen kasvaessa kolmannen lapsen kohdalla tulee usein auto-ongelma. Farmari riittäisi tiloiltaan, mutta perheet miettivät mahtuvatko kaikki kolme lasta turvallisesti takapenkille tai mahtuuko takapenkille kahden lapsen lisäksi yksi aikuinen? Erityisesti farmareissa kannattaa kiinnittää huomiota etuistuimien asentoon. Moni turvaistuin tarvitsee paljon tilaa, erityisesti jos turvalaite kiinnitetään kiinteään jalustaan. Jalusta on kätevä, koska istuin on siihen helppo kiinnittää turvallisesti, mutta se pakottaa viemään etupenkit melko eteen – joissakin autoissa jopa niin eteen, että etuistuimilla istuminen on vaikeaa.

Nelilapsiselle perheelle farmari ei tule kysymykseen jos koko perhe liikkuu samalla autolla. Tila-auto on käytännöllinen ratkaisu ja sen hyvä puoli on, että takapenkin keskipaikka on tilava ja siinä on usein omat isofix-kiinnikkeet johon kolmas turvaistuin voidaan asentaa turvallisesti. Lisäksi tavara-tilassa on runsaasti tilaa mikäli seitsemättä paikkaa ei tarvita ja useilla merkeillä takaovet ovat liukuovet, jonka ansiosta oviaukko on leveä ja takapenkille on helppo pääsy. Tila-auton lisäksi nelilapsinen perhe voi harkita myös pikkubussia tai kahta henkilöautoa.

Näytä farmarit Näytä tila-autot

Kakkosauton turvallisuus

Monessa perheessä kakkosautoksi valitaan pieni ja turvatekniikaltaan vanha auto. Vaikka juuri kakkosauto on se, jolla lapsia päivittäin kuskataan päiväkodin ja kodin väliä.Mikäli kakkosautoksi valitaan vanhempi kuin 2014 vuoden auto, ei siinä todennäköisesti ole isofix-kiinnikkeitä, jotka lisäisivät lasten matkustusturvallisuutta. Kakkosauton kohdalla säästetään usein myös rengastuksessa ja ajatellaan, että kyllä noilla renkailla vielä pärjää – ajomatkatkin ovat niin lyhyitä. Kyseessä on varsin yleinen, mutta erikoinen ja kohtalokas tapa ajatella.

Vaihtoplussasta löydät monia perheille sopivia vaihtoautoja. Koeajolle pääsee koko perhe, koska liikkeistä voi lainata juniorin turvaistuimen ja vauvalle turvakaukalon. Lapset viihtyvät Vaihtoplussan leikkipaikkoilla aikuisten neuvotellessa myyjän kanssa.

Uskallanko ostaa käytetyn auton?

Vaihtoplus on luotettava vaihtoautoliike. Meillä kaikki vaihtoautot käyvät ennen myyntiintuloa katsastusviranomaisen suorittamassa määräaikaiskatsastuksessa, jonka raportin saat halutessasi myyjältä. Auton myynti-ilmoituksessa näet viimeisimmän katsastuspäivän ja huoltotiedot. Voit siis jo hyvissä ajoin tutustua auton kuntoon. Jos haluat lisää varmuutta, ettei auto hajoa heti toisella päiväkotireissulla kannattaa hakea autoja, joilla on täydellinen huoltokirja. Nämä käytetyt autot ovat säännöllisesti valmistajan huolto-ohjelman mukaisesti huollettuja. Kiinnostava auto kannattaa myös aina koeajaa ennen ostoa.

Osaanko ostaa edullisen, mutta käyttövarman auton? Myyjämme auttavat tässäkin. Meillä vaihtoautokauppa on läpinäkyvää ja luotettavaa. Myyjämme tuntevat myynnissä olevat autot ja auttavat asiakasta valitsemaan oikein. 

Haussa huoleton vaihtoauto

Lähes kaikkiin meillä myynnissä oleviin vaihtoautoihin voi valita Vaihtoplus -turvan vakuutuksen lisäksi. Turva tuo uuden auton huolettomuutta vaihtoautoon. Sinun ei tarvitse menettää yöunia, vaikka autoon tulisikin teknistä vikaa oston jälkeen. Turvaa korvaa useimmat auton teknisiin osiin tulevat viat ja omavastuu on kohtuullinen. Mikäli valitset myös Vaihtoplus -vakuutuksen loistokaskon saat korjauksen ajaksi sijaisauton ilman erillistä maksua.

Vaihtoplus-turva

Kolmen turvaistuimen sijoittaminen autoon

Autonvalmistajat antavat takapenkille mitat, mutta niiden perusteella ei voi laskea mahtuuko takapenkille oikeasti 3 turvalaitetta. Nettiä surfaamalla löytyy tieto, että kolmen turvalaitteen mahtumisen kannalta oleellinen mitta on takaistuinten reunapaikkojen sisempien isofix-kiinnikkeiden keskipisteiden välimatka. Tämä määrittää sen mahtuuko takapenkille kolme istuinta vai ei. Mikäli mitta on 60cm tai yli kolme turvaistuinta mahtuu. Ja jos mitta on 62cm tai yli niin keskipaikalle mahtuu aikuinen istumaan mukavasti.
Lähde: https://www.autostadium.fi/index.php?topic=351.0 

Lisää vinkkejä videolla

Me kokeilimme käytännössä kolmen erilaisen turvaistuimen; turvakaukalon, turvaistuimen ja turvavyöistuimen asentamista takapenkille. Kaikissa turvaistuimissa oli isofix-kiinnitys ja ne täyttävät uudet i-size turvastandardit. Kokeilussa mukana oli perheellisten suosiossa olevia farmareita ja yksi tila-auto. Samalla kiinnitimme huomiota myös etuistuinten asentoon. Videosta selviää mahtuiko Honda Accordin, Skoda Octavian, Mercedes-Benz C-sarjan farmareihin ja Volkswagen Sharan tila-auton takapenkeille kolme turvaistuinta. Sekä miten turvaistuimet takapenkillä vaikuttivat etuistuimilla matkustavien asentoon. Katso videomme ennen kuin vaihdat perheautoa.

Lue myös: vaihtoauton ostaminen on ekoteko